sâmbătă, 21 decembrie 2013

Cozonaci pufosi

Reteta preluata de la Gabriela
Cozonac
Cozonac
Ingrediente:
Cozonac
Pentru 2 cozonaci:
1kg faina
2 pliculete drojdie uscata
250g zahar
500ml lapte
200g unt topit
5 galbenusuri
1 lingurita rasa de sare
Coaja rasa de la o lamaie
2 esente de rom
4 pliculete de zahar vanilinat
Pentru umplutura cu nuca:
250g nuca macinata
4 linguri lapte
5 linguri cu varf zahar tos
2 esente de rom Dr. Qeker
1 lingura cu varf de cacao
Pentru umplutura cu stafide:
stafide
zahar brun
Pentru uns cozonacii:
1 galbenus crud
30ml lapte
Mod de preparare:
Punem intr-un castron nuca, pe care o macinam, in prealabil, adaugam cacao, zahar,  esentele de rom, laptele si amestecam, pana la omogenizare.
Cozonac
Punem si stafidele intr-un castron, adaugam peste ele apa cat sa le acopere si le lasam sa se inmoaie cel putin 30 – 45 minute. Dupa ce s-au inmuiat le punem la scurs intr-un strecurator.
Cozonac
Cozonac
Intr-un castron punem laptele caldut, adaugam zaharul, pliculetele de zahar vanilinat si amestecam totul pana la dizolvarea zaharului.
Cozonac
Maiaua o pregatim intr-un castron in care punem urmatoarele ingrediente: o mana de faina, pliculetele de drojdie si lapte cateva linguri din laptele amestecat deja cu zaharul si vaniliile. Amestecam ingredientele pana se formeaza o pasta – aluat, pudram cu faina si lasam la dospit intr-un loc caldut 15 – 20 minute.
Cozonac
Intr-un castron punem galbenusurile, adaugam un praf de sare si amestecam.
Cozonac
Cozonac
Adaugam peste galbenusuri coaja rasa de lamaie si amestecam din nou pana la omogenizare.
Cozonac
Cozonac
Intr-un castron mare cernem de 2 ori faina pe care o lasam de cu seara la cald, adaugam maiaua care intre timp a crescut, adaugam galbenusurile frecate cu sare si coaja rasa de lamaie, laptele in care am dizolvat zaharul si vaniliile si in final adaugam si esentele de rom.
Cozonac
Cozonac
Amestecam toate ingredientele pana obtinem un aluat, dupa care luam in causu palmei cate putin unt topit in prealabil, ATENTIE, nu turnam untul in aluat , ci putin cate putin luam in palma si framantam pana ce il incorporam pe tot. Framantam aluatul foarte, foarte bine neaparat timp de 30 minute.
Cozonac
Cozonac
Dupa ce am framantat aluatul bine de tot, presarampeste aluat un praf de faina, punem peste un servet curat de panza si il lasam alutul la crescut 1 ora si jumatate intr-un loc caldut.
Cozonac
Dupa ce timpul de dospit expira, aluatul a crecut foarte frumos.
Cozonac
Cozonac
Pe suprafata de lucru intindem o pelicula subtire de ulei si rasturnam aluatul. Impartim aluatul in 2 parti egale, pentru 2 cozonaci.
Cozonac
Cozonac
Luam aluatul pentru cozonacul cu nuca si il impartim in 2 parti egale.
Cozonac
Luam prima parte din aluat intindem o foaie, presaram peste umplutura de nuca si rulam.
Cozonac
Cozonac
Luam cea de a doua parte de aluat pentru cozonacul cu nuca, intindem o foaie, presaram umplutura de nuca si rula.
Cozonac
Impletim cele doua rulouri umplute cu nuca si le punem intr-o tava pentru cozonac pe care am tapetat-o cu hartie de copt, hartie pe care am uns-o cu ulei.
Cozonac
Cozonac
Luam aluatul pentru cozonacul cu stafide si il impartim in 2 parti egale.
Cozonac
Luam prima parte de aluat pentru cozonacul cu stafide, intindem o foaie, presaram peste stafidele inmuiate in prealabil apoi scurse, presaram si putin zahar brun si rulam.
Cozonac
Cozonac
Luam cea de a doua parte de aluat pentru cozonacul cu stafide, intindem o foaie, presaram peste aluat stafidele inmuiate, in prealabil, apoi scurse, presaram si putin zahar brun si rulam.
Cozonac
Cozonac
Impletim cele doua rulouri umplute cu stafide si le punem intr-o tava pentru cozonac pe care am tapetat-o cu hartie de copt, hartie pe care am uns-o cu ulei.
Cozonac
Cozonac
Lasam cozonacii la crescut pentru 40 minute, la loc caldut, fara curent.
Cozonac
Dupa ce cozonacii au crescut ii ungem cu un galbenus de ou amestecat cu putin lapte, ii presaram cu zahar brun, mac, nuca macinata, susan sau ii putem lasa simplii.
Cozonac
Coacem cozonacii in cuptorul preincalzit timp de 40-45 minute, dupa care ii scoatem din cuptor si ii acoperim cu un prosop curat.
Cozonac

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu